Muistipelikortit

Muistipeli on siitä mahtava peli, että monenikäiset voivat olla melko tasaväkisiä pelikavereita. Itsetehdyt kortit vaativat hiukan askartelua ja aikaa, mutta niistä on iloa pitkäksi aikaa. 

Maailmanparannuksellisen muistipelin voi hyvin tehdä porukalla. Kuvia valitessa ja tehdessä tulee samalla opittua yhtä ja toista ja peliä pelatessa oppii vielä lisääkin!

Huomatkaa, että muistipelikorttien piirtämisen lisäksi täytyy teiltä isoilta löytyä aikaa myös niiden printtaamiseen, leikkelyyn ja liimailuun sekä mahdollisuuksien mukaan laminointiinkin. Lisäksi alakoululaisten aikatauluun tarvitaan kaksi hetkeä; korttien piirtäminen ja myöhemmin niillä pelaaminen.

Muistipelikortit voidaan toteuttaa vaikkapa näin: 

1) Jutelkaa alakoulun opettajan kanssa; onko alakoululla joku aihetoivomus? Mikä maailmanparannuksellinen asia sopisi tämän vuoden aiheeksi? Kestävän tulevaisuuden kannalta erinomaisiksi aiheiksi ovat osoittautuneet esimerkiksi

- uhanalaiset eläimet

- niityt ja pölyttäjät

- arjen sankariteot paremman huomisen hyväksi

2) Päättäkää muistipelikortin MUOTO. Tehdäänkö neliöitä vai esim A4- muotoisia? HUOMIO! Varsinkin pienten oppilaiden on helpompi tehdä isompia piirustuksia. Kortit voidaan hyvin piirtää A3 tai A4 kokoon ja sitten pienentää kopiokoneella tai millä tahansa taitto-ohjelmalla sopivaan kokoon. 

3) Menkää itse alakoululle pitämään piirustustunti tai tehkää videotervehdys tai muu haaste, jolla kerrotte alakoulun oppilaille mistä tässä on kyse. Kun haastatte oppilaat itse mukaan tapahtuu jo paljon erinomaisia asioita. Pienet oppilaat näkevät, että myös isot yläkoululaiset välittävät maailmasta.

Haasteessa kannattaa kertoa:

- keitä te olette (Moi me ollaan Viivi, Veikko ja Havu Ruusiksesta... tai Moi ympäristöagenteilta... )

- miksi teidän mielestänne valitsemanne aihe on tärkeä

- mitä pyydätte oppilailta (no niitä piirustuksia!)

- kauanko oppilailla on aikaa saada työnsä valmiiksi

- mitä seuraavaksi tapahtuu. Menettekö esimerkiksi pelaamaan muistipeliä alakoululle lasten kanssa myöhemmin? Tai kutsutteko lapset vuorostaan kylään teidän koululle? Pitäsiköhän olla mehua ja keksejä tarjolla...? Muistakaa sopia alakoulun opettajan kanssa asiasta ENNEN kuin kerrotte oppilaille! 

Yhden luokallisen töistä saa jo ison ja hienon muistipelin aikaiseksi. Jos haluatte haastaa koko koulun tai vaikkapa luokka-asteen, kurkatkaa MUISTIPELITURNAUS- ohjeet linkistä!

4) Kerätkää upeat työt kasaan ja skannatkaa ne omalla koululla. Pienentäkää sopivaan kokoon. Printatkaa tuplana, jotta saatte parit muistipeliin. Printatut kuvat kannattaa liimata vielä väripaperille. Siten korteista tulee tukevammat eikä kuvat näy läpi. Laminoikaa, jos mahdollista. Kannattaa tehdä useita korttipakkoja samantien, jotta moni voi pelata peliä samaan aikaan. 

5) Pelatkaa sovitusti omalla koululla tai alakoululla uusilla hienoilla korteilla muistipeliä. Samalla voi jutella korttien aiheesta.

Takaisin päävalikkoon

Seuraava oppitunti

PaTu on toteutettu ELY-keskuksen valtionavustuksen turvin
  Vantaa 2023-2024
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita